top of page

La violència cap a les persones grans, invisible i massa tolerada socialment

Des de l’àmbit de l’atenció a les persones ens trobem amb constants reptes que ens obliguen a revisar i avançar en les nostres praxis professionals cap a la millora continua.

La complexa realitat social i la necessitat de respostes eficients a problemes socials emergents, exigeix un posicionament que no ha d’estar exempt d’una visió ètica i de valors centrats en els col·lectius més vulnerables, que ens orienten a posar en el centre de les nostres intervencions a la persona, com element cabdal i actiu, a la que cal ajudar a empoderar per poder fer front a situacions de caràcter agressiu i violent que impacten amb força a l’àmbit familiar i domèstic i a la societat en general.

Des d’aquest punt de vista cal assenyalar, que el grup de les persones grans, pel fort impacte demogràfic en el conjunt de la societat (longevitat, diversitat, noves dinàmiques familiars, aïllament, etc.) és un grup social molt exposat a situacions de vulnerabilitat i fragilitat. Entre els principals factors de risc que poden condicionar que una persona gran pugui arribar a patir una situació de maltractament destaquen les situacions de dependència, l’aïllament social i el gènere femení. Són aquests aspectes els que han de ser especialment tinguts en compte a l’hora de definir estratègies de prevenció i abordatge de casos de maltractament, sense oblidar les situacions de pobresa que repercuteixen de manera molt negativa.

En els últims anys, a nivell europeu i del nostre país, les situacions dels maltractament envers les persones grans vulnerables ha adquirit gran importància com a problema social i de salut. Segons l’Organització Mundial de la Salut i diversos experts en la temàtica, el problema podria agreujar-se tenint en compte, d’una banda, la manca i disminució de recursos i, de l’altre, la tendència de la població a un progressiu envelliment i a l’augment de la taxa de sobreenvelliment que pot comportar l’increment de situacions de vulnerabilitat i risc social.

Cal tenir en compte que el maltractament a les persones grans és de naturalesa molt complexa, alhora multidimensional i multifactorial, i abasta una gran diversitat de situacions que poden anar des de la violència física, sexual, psicològica i l’abús material o financer a l’abandonament i la negligència, tot i que en moltes situacions, aquesta no sigui intencionada.

Per prevenir, detectar i abordar de forma holística la complexitat de les situacions de maltractaments, ja sigui en el medi familiar o en les institucions, és imprescindible la coordinació i cooperació entre diferents disciplines professionals i sectors d’activitat. També és requereix la complementació i coordinació entre els sistemes de salut, serveis socials, sistema judicial i el de la seguretat pública. Igualment es necessita la implicació de les entitats i associacions, de les mateixes persones afectades i de la ciutadania en general.

Aquesta presentació exposa un enfocament centrat en l’atenció a les persones grans amb una orientació basada en el bon tracte i una atenció social integrada i en xarxa amb els diferents sistemes de serveis.

Els professionals de l’Atenció Social Bàsica pel grau de proximitat que els hi faculta l’actual Llei de Serveis Socials, estan posicionats en un lloc privilegiat per orientar les seves praxis des de l’acompanyament, l’escolta activa a través de les entrevistes, les observacions en domicili, el vincle amb la persona, etc. que afavoriran el necessari empoderament de les persones grans front aquestes situacions tant injustes i mai justificades.

Cal avançar en la millora dels serveis i recursos de protecció, incloses les pràctiques professionals des de l’atenció social, així com incorporar la part preventiva dels maltractaments. Dissenyar i implementar programes de formació adreçats tant a professionals com a persones cuidadores professionals i no professionals. Igualment es fa imprescindible una legislació específica que empari i protegeixi a les persones grans. Així mateix, per seguir avançant, es fa necessari investigar i sistematitzar les dades de prevalença sobre aquest problema social.

Els maltractaments no poden ser tolerats i s’han de crear les condicions que facilitin detectar-los i es garanteixi que les persones grans que visquin situacions de vulnerabilitat o es converteixin en dependents d’altres, rebin atenció i protecció en els seus drets i llibertats i puguin gaudir d’una vellesa digna.

 

Yolanda Fierro. Treballadora social i tècnica del Departament de Planificació i Processos de l’Àrea Drets Socials. Ajuntament de Barcelona.

Si vols participar amb algún comentari o vols aportar un article al debat, escriu-nos i digués la teva
POSTS RECIENTES:
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • RSS - Black Circle
bottom of page