Quan un pare o una mare fa el pas d'informar de l'existència d'un episodi de violència en el seu fill o filla, trenca la barrera del silenci i perd la qualitat de secret. Se sol donar quan la relació familiar es troba en una fase crítica, on l'adolescent té el control, mitjançant l'amenaça, la intimidació i l'agressió. A més, la família que fa temps que està patint aquesta situació presenta una sensació de fracàs i d'impotència, i té l'esperança posada en l'Administració per solucionar el problema.
Amb l'objectiu d'entendre la dinàmica d'aquestes situacions conflictives en l'àmbit familiar i poder dissenyar una intervenció eficaç i preventiva, es considera necessari conèixer, en primer lloc, de forma descriptiva, aquest fenomen en aquest grup de població i les seves característiques definitòries. La finalitat última d'aquesta resposta no és altra que evitar la consolidació de patrons violents i les conseqüències que se’n deriven tant per al menor d'edat com per a la família i la societat en general.
L'any 2012 la Generalitat de Catalunya endega el programa “Educant en la responsabilitat”, amb l'objectiu de donar resposta a l'encàrrec legal de valorar i intervenir, si cal, en casos en què menors de 14 anys són denunciats per fets que serien constitutius de delicte si fossin responsables penalment. És un programa de valoració i intervenció en aquesta població i les seves famílies que vol oferir una actuació adequada a la seva situació des de l'àmbit de la prevenció.
Llegeix l'article complet fent click AQUÍ.
Alba Muro és psicòloga de l'Equip d'Atenció a Menors Inimputables de la DGAIA. Membre del programa Educant en la Responsabilitat: quan es denúncia la violència filioparental d’un infant menor de 14 anys.