Curs organitzat per l'Institut d'Humanitats de Barcelona i el CCCB els dies 27 i 28 juny, 4, 5 i 12 juliol de 2016.
Com ha evolucionat la violència exercida pels Estats i els grups armats en les darreres dècades? Quina és la percepció que tenen les poblacions on aquesta violència es desenvolupa? Sota quins marcs socials i culturals es tolera i es rebutja la violència? En aquest curs, cinc periodistes de la Revista 5W amb una extensa experiència en la cobertura de conflictes i d’escenaris de postguerra intenten donar una perspectiva global (Àfrica, Orient Mitjà, Àsia Central) sobre la guerra i l’ús col·lectiu de la violència en els darrers anys, amb especial atenció, per una banda, al paper de la dona i, per altra, al fenomen del terrorisme.
27.06.16 :: Orient Mitjà :: Mónica G. Prieto El descens al caos d’Iraq i la guerra síria van desembocar en l’ascens de l’Estat Islàmic, però en la regió hi ha una miríada de grups armats, alguns ben arrelats, que estan desestabilitzant l’Orient Mitjà. On és la frontera entre la lluita armada i el terrorisme?
28.06.16 :: Àsia (Afganistan i Pakistan): l’herència de l’11-S :: Agus Morales L’Afganistan i el Pakistan conformen una de les zones més conflictives del planeta en les darreres dècades. La invasió soviètica de l’Afganistan, el recolzament de la CIA als mujahidins, la posterior guerra civil afgana, l’ascens dels talibans al poder, la intervenció dels Estats Units, la caça d’Osama bin Laden... El públic coneix el moviment talibà afgà, però no els talibans pakistanesos, una amalgama de grups gihadistes que a partir de l’any 2007 va organitzar una de les campanyes d’atemptats més mortíferes de les darreres dècades.
04.07.16 :: Àfrica :: Xavier Aldekoa La lluita per l’hegemonia gihadista es desenvolupa a l’Àfrica amb una carrera pel poder entre Al Qaeda en el Magreb Islàmic i Boko Haram, sense oblidar el ressorgir d’Al Shabab a Somàlia. Tot i la percepció del públic occidental, el grup gihadista que més va matar l’any 2014 (darreres dades disponibles) no va ser l’Estat Islàmic, sinó Boko Haram. La banda nigeriana va jurar lleialtat a l’Estat Islàmic, però continua conservant autonomia en les seves operacions, i els seus atacs suïcides estan esquinçant Nigèria i els països veïns.
05.07.16 :: Les dones a l’Afganistan :: Mònica Bernabé En escenaris de conflicte o de violència generalitzada, la dona apareix representada en els mitjans de comunicació i en l’imaginari col·lectiu com a víctima. Hem de mirar més enllà? Per sobre del burca i dels talibans, la violència sexista, la que té lloc a la llar, és el pitjor enemic de les afganes.
12.07.16 :: L’Estat Islàmic, de prop :: Mikel Ayestaran Sobre l’Estat Islàmic corren rius de tinta, però tot i la seva intensa activitat propagandística, l’opacitat regna al voltant del grup d’Abu Bakr al Bahdadi. El periodista Mikel Ayestaran fa un repàs als seus orígens històrics i ideològics, i descriu la seva activitat armada a l’Iraq i a Síria.